staro selo sirogojno

Staro selo Sirogojno

Muzej u Sirogojnu pod otvorenim nebom “Staro selo” je zapravo autentično selo sa kraja 19. i početka 20. veka i prikazuje život seoske porodice. U njemu je izloženo staro narodno graditeljstvo sačuvano po selima planine Zlatibor. Svi objekti i pokućstvo su autentični i preneti su u muzejski prostor.

Staro selo Sirogojno – ETNO SELO

U radionicama muzeja izrađuju se kopije muzejskih eksponata i prikazuju veštine grnčarskog, kačarskog, tesarskog i drugih zanata. Nalazi se na samo 30 km udaljenosti od Zlatibora i 30 km od Užica.

Jedinstven Muzej pletilja nalazi se u prostoru biblioteke firme „Sirogojno kompani”, a izloženi su džemperi i jakne, kakvi su sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka bili hit u buticima SAD, Japana, Francuske, na Islandu i drugde. Među muzejskim eksponatima su i drugi ručni radovi, prediva, medalje i priznanja, novinski napisi i fotografije. Svedočanstva o visokim dometima pletilja ovog brdovitog kraja koje su, vlastitim umećem, a uz kreacije i neiscrpan entuzijazam Dobrile Smiljanić, stvarale domaći proizvod koji je lako nalazio kupce u svetu.

Staro selo“, ili Etno selo, danas ima oko 50 objekata i preko 1500 eksponata koji prikazuju stambenu kulturu i svakodnevicu dinarske regije u 19. i početkom 20.veka.

GPS – Staro selo – ETNO selo koordinate: 43.6886, 19.8801