Šta posetiti?

Nacionalni park TARA

Usnula u gustim šumama posutim nenadnim čistinama i livadama, oštrim liticima i mnogim pećinama nadvija se nad Bajinom Baštom jedna od najlepših planina u staroj Jugoslaviji, planina Tara sa visininom od 1000 do 1500 metara…

Pročitajte više»
staro selo sirogojno

Staro selo Sirogojno

Muzej u Sirogojnu pod otvorenim nebom “Staro selo” je zapravo autentično selo sa kraja 19. i početka 20. veka i prikazuje život seoske porodice. U njemu je izloženo staro narodno graditeljstvo sačuvano po selima planine Zlatibor. Svi objekti i pokućstvo su autentični i preneti su u muzejski prostor.

Pročitajte više»
restoran pecinar ljubis

Restoran Pećinar, Ljubiš

Ljubiš se nalazi na jugoistočnoj strani zlatiborke visoravni i proteže se uz dolinu Ljubišnice, a naslanja se na brda Čigotu, Murtenicu i Borkovac.

Krasi ga prelepa priroda, mir, tišina, cvrkut ptica i zvona ovaca. Uzdignut na 840 metara nadmorske visine, okružen prelepim četinarima, predstavlja jedno od najlepših sela zlatiborskog kraja, opevano i opisano u pesmama jednog od najčuvenijih izdanaka ovog sela, gospodina Ljubivoja Ršumovića.

Pročitajte više»
jokino vrelo

Jokino Vrelo

Za sve one koji uživaju u odmoru u prirodi, ovo mesto je pravi izbor. Jokino Vrelo je turistički kompleks koji je udaljen samo desetak minuta vožnje automobilom od centra Zlatibora. Pored bazena u prirodi i sunčališta, goste očekuje i restoran nacionalne kuhinje kao i mogućnost sportskog ribolova.

Pročitajte više»
stopića pećina zlatibor

Stopića pećina

Stopića pećina je jedna od najznamenitijih pećina u Srbiji. Nalazi se oko 250 km od Beograda, 30 km od Užica i 19 km od regionalnog puta Užice-Jadransko more, na području Zlatibora. Iznad pećine prelazi put Užice-Sirogojno.

Stopića pećina je rečna pećina, jer kroz nju protiče Trnavski potok. Pećina ima impresivni ulazni otvor 35 metara širok i 18 metara visok. Stopića pećina je, bez svog najmlađeg sistema, dugačka 1691,5 metara, površine je oko 7911,5 m² i ima zapreminu od preko 120.000 kubnih metara. Ulaz u pećinu se nalazi na 711,18 metara nadmorske visine.

Pročitajte više»